Peterselie boordevol vitaminen en mineralen. 12 gezonde redenen waarom:

Het is een populair kruid in de keukens van het Midden-Oosten, Amerika en Europa. We kennen drie varianten namelijk de krulpeterselie die meestal als garnering wordt gebruikt, de platte peterselie, ook wel Italiaanse peterselie genoemd en die qua smaak het meest interessant is en de peterseliewortel die vanwege zijn wortel wordt gekweekt, de smaak heeft wel iets weg van knolselderij. Lang voordat peterselie als keukenkruid werd gebruikt, werd het al gebruikt als medicijn. Al zo’n 2000 jaar wordt peterselie ingezet bij allerlei kwalen en wist men dat het het immuunsysteem versterkt.

 1. Peterselie bevat verschillende vluchtige oliën welke werken als anti-oxidanten die het lichaam kunnen beschermen tegen verschillende vormen van kanker, vooral borstkanker.
 2. De essentiële olie van peterselie onderdrukt een op hol geslagen immuunsysteem, waardoor het een belangrijke rol kan spelen in het verminderen van allergieën.
 3. Peterselie bevat een vluchtige olie eugenol genaamd, waarvan is aangetoond dat deze sterke ontstekingsremmende eigenschappen bezit. Regelmatig gebruik van peterselie kan daarom zwellingen in de gewrichten bij artritis verminderen.
 4. Het in peterselie aanwezige foliumzuur helpt beschadigingen van de bloedvaten voorkomen en vermindert daarom de kans op hart- en vaatziekten.
 5. Peterselie bevat kalium en kalium speelt een belangrijke rol bij het controleren van de bloeddruk en de hartslag. Een dagelijkse portie peterselie helpt de bloeddruk verlagen.
 6. De aanzienlijke hoeveelheden aan ijzer in peterselie helpen bloedarmoede voorkomen. Peterselie zorgt voor de extra aanmaak van rode bloedlichaampjes en het houdt je aderen elastisch.
 7. Peterselie werkt vochtafdrijvend en helpt je nieren schoon te spoelen waardoor ze beter functioneren en alle afvalstoffen beter kunnen afvoeren. Het is dus een goed middel voor ontgifting.
 8. Peterselie ondersteunt de spijsvertering en helpt bij het oplossen van galstenen.
 9. Peterselie brengt je hormonen in evenwicht en kan daarom vrouwen in de overgang helpen de klachten van de menopauze te verminderen. Ook helpt het bij PMS, pijnlijke menstruatie of een onregelmatige cyclus.
 10. Peterselie bevat heel veel chlorofyl een stof met een sterke antibacteriële werking. Dit is o.a. heel effectief bij de bestrijding van een slechte adem.
 11. Peterselie heeft een hoog vitamine C-gehalte. Verse peterselie bevat veel vitamine C, ook wel aangeduid als ascorbinezuur. Deze vitamine is een sterke antioxidant. Vitamine C is belangrijk voor een goede weerstand, bij de vorming van bindweefsel en, niet te vergeten, bij de opname van ijzer.
 12. Peterselie werkt als haarversteviger. Wist je dat je een aftreksel van peterselie kunt gebruiken als haarversteviger? Koop (of pluk) een bosje peterselie, giet er kokend water op en laat het een nachtje staan. Spoel je haar na het wassen met deze natuurlijke lotion.

Kortom: Peterselie bevat veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken.

Zorg ervoor dat je verse peterselie gebruikt, want bij het drogen van peterselie gaat veel vitamine C verloren. Je kunt verse peterselie afknippen, wassen en in folie wikkelen. Leg het direct in de vriezer, zo beschik je in de wintermaanden ook over ‘verse’ peterselie.

Ons recept:


Notice: A non well formed numeric value encountered in /home/mindbomb/domains/mind-bomb.be/public_html/wp-content/plugins/nutrition-facts-vitamins/nutrition-facts-vitamins.php on line 500

Notice: A non well formed numeric value encountered in /home/mindbomb/domains/mind-bomb.be/public_html/wp-content/plugins/nutrition-facts-vitamins/nutrition-facts-vitamins.php on line 500

Notice: A non well formed numeric value encountered in /home/mindbomb/domains/mind-bomb.be/public_html/wp-content/plugins/nutrition-facts-vitamins/nutrition-facts-vitamins.php on line 473

Notice: A non well formed numeric value encountered in /home/mindbomb/domains/mind-bomb.be/public_html/wp-content/plugins/nutrition-facts-vitamins/nutrition-facts-vitamins.php on line 473
Nutrition Facts
gr servings per container
Serving size 10

Amount per serving
Calories 0
% Daily Value*
Total Fat 0g 0%
Saturated Fat 0g 0%
Trans Fat 0g
Cholesterol 0mg 0%
Sodium 3mg 1%
Total Carbohydrate 0,1g 0%
Dietary Fiber 0,5g 0%
Total Sugars 0g
Includes 0g Added Sugars 0%
Protein 0,4g

Vitamin D 0mcg 0%
Calcium 4mg 1%
Iron 1mg 6%
Potassium 13mg 1%
Natrium 3%
Kalium 13%
Magnesium 5%
Koper 0,01%
Zink 0,09%
Vitaminen A 0,09%
Vitaminen B1 0,01%
Vitaminen B6 0,02%
Vitaminen C 16%
Not a significant source of vitaminen b2.

The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Geef een reactie