Positief omgaan met negatieve mensen in 4 stappen.

Positief omgaan met negatieve mensen in 4 stappen.

1. Herken de persoon.

Iedereen kent wel iemand die alles altijd weglacht of iemand die altijd nors is. Een klager, een depressieveling, een dramaqueen, een perfectionist, …  Je voelt je door hen compleet uitgeput.

Heb je hiermee te maken? Probeer je dan vooral de vraag te stellen waarom je op dit artikel klikt?
Zo een persoon leren kennen wil je dat eigenlijk wel?  Het kan namelijk zo ver gaan dat deze mensen je leven verwoesten. Het kan je partner, een familielid, je baas, een ouder, je kind, een vriend of een vriendin, … zijn. Mensen die een negatieve invloed hebben op jou leven en toch in jou leven zitten.

Je bent echter jezelf wel verplicht om hier vanaf te komen. Als dit artikel je aantrekt dan gaat het waarschijnlijk om een persoon die dicht in je leven staat.  Je moet wel beseffen wat een impact dit op je leven heeft en op de liefde voor jezelf. 

Hoe waardevol vind jij jezelf eigenlijk? 

Sommige mensen kunnen je zodanig uitputten met hun negativiteit en jij accepteert dat ook? Waarom zouden mensen dit toelaten in hun leven? Dat klopt toch niet? 

Wel lees even verder en je komt te weten hoe dit ontstaat en hoe je ermee om kan gaan.
Eerst even dit…  JIJ MAG ER ZIJN!

2. Ontdek wat jij belangrijk vindt.

 

Elke persoon heeft zijn eigen lijstje. Dit lijstje noem ik de 7 hoofdzonden. 

Nee, ik bedoel hier niet mee dat je plots katholiek moet worden. 
Jouw 7 hoofdzonden worden gecreëerd van kinds af aan. Het lijstje kan veranderen naarmate je ouder wordt. Maar elk mens heeft zijn EIGEN LIJSTJE. Zijn EIGEN pad. 

Wat deze persoon ook tegen je zegt waardoor jij je ongelukkig voelt. Je hebt je eigen pad. Het is jouw leven en dat is niet egoïstisch. Je moet echter wel verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen. 

Mijn 7 hoofdzonden:

 1. Agressie tegenover dieren en mensen
 2. Liegen of verzwijgen
 3. Bekrompenheid
 4. Hebzucht
 5. Hoogmoed
 6. Luiheid
 7. Stelen

Dit lijstje is onmisbaar om jezelf te leren kennen. Ook de volgorde is heel belangrijk. Denk er ook niet te lang over na als je het maakt. Je kan misschien denken aan heel vervelende situaties die je hebt meegemaakt. Zet hetgeen je het meest geraakt heeft op nummer 1 en ga zo verder. 

Wat namelijk op dit lijstje staat, zal je zelf niet snel doen en vind je dus ook verschrikkelijk als iemand dat bij jou doet. Dit lijstje zijn jouw waarden, normen, principes en grenzen. Als je zelf dingen doet die in je lijstje staan, dan ga je je automatisch ook schamen voor jezelf. 

Maak nu een lijstje van 5 mensen uit je directe omgeving. Het gemiddelde van deze mensen is hoogstwaarschijnlijk een beschrijving van jezelf. Hoe jij op dit moment in elkaar zit op dit moment.

Continu beïnvloeden mensen elkaar. Negativiteit heeft een serieuze impact op jouw leven en daar is het leven echt veel te kort voor. 

Waarom zou jij jezelf in een positie plaatsen waarin je ongelukkig bent? Waarin je jezelf te kort schiet, jezelf een last voelt, geen ambitie voelt, je schaamt of schuldig voelt? Waarom? Je moet er echt het maximale uithalen. Dat ben je jezelf verplicht.

Waarom zou je de negatieve emoties van een andere willen overnemen en dragen? Iemand die bv. bang, depressief, agressief, een dramaqueen, een verslaafde, een perfectionist of small-minded is, terwijl jij daar echt doodongelukkig van wordt?

Als jij blijft omgaan met deze mensen, ga je je nooit gelukkig voelen. Dus waarom zou je met deze mensen willen blijven omgaan? 

WERK ALTIJD EERST AAN JEZELF!

3. De oplossing voor jouw probleem:

 1. Neem het gevoel niet over. Herken het patroon waar je je steeds opnieuw in bevindt. Dit kunnen ook meerdere mensen zijn. Een herhaald probleem.
 2. Communiceer tegenover deze persoon en leg je grenzen uit. Geef al dan niet een bepaalde tijdsduur.
 3. Heeft 1 en 2 niet geholpen? Dan is het heel simpel. Verwijder deze persoon dan uit je leven.
 4. Schrijf je gedachten op. Lees het opnieuw als deze persoon in je hoofd of in je dagelijkse leven verschijnt. Geef het een plaats en koester geen wrok. Iedereen is anders en heeft gewoon zijn eigen lijstje. En ja, daar past deze persoon gewoon niet in.

Ja, allemaal gemakkelijk gezegd en gedaan dit artikel!! Toch wel zo gemakkelijk is het. Als jij jezelf waardevol genoeg vind en zelfrespect hebt, is het wel zo gemakkelijk. Je geluk is het enige dat telt. Als deze persoon u werkelijk zo een slecht gevoel geeft …. Dan moet deze persoon uit uw leven. 

Vergeet nooit wie jij bent en wat jouw normen en waarden zijn. Jouw grenzen bepalen jouw geluk. Je hebt het recht om mensen uit uw leven te zetten die jou ongelukkig maken ongeacht de situatie. Je mag echt niet onderschatten wat een impact een negatief persoon anders verder in jouw leven kan hebben. Neem terug controle over uw leven, in plaats van je te laten overspoelen door negatieve emoties van een ander die gewoon niet passen binnen jouw lijstje.

Leer je eigen normen, waarden, principes en grenzen kennen. Laat je deze overschrijden, dan ga je de persoon die dat doet altijd als indringer bekijken. Zolang je niet duidelijk weet hoe jezelf bent, negativiteit en wat dat met je doet leert herkennen, ga je altijd “half gelukkig” zijn. En dat is niet genoeg. Jouw gevoel is, jouw identiteit. Zolang je hierin niet consequent bent en toelaat dat mensen over je lopen, zal je eigen ik stukje voor stukje afbrokkelen. Je verliest je zelfrespect EN DAT HEBBEN MENSEN HEEL SNEL DOOR. Want die hebben er natuurlijk heel veel aan om zoveel mogelijk te krijgen. Iedereen krijgt graag. Jij toch ook? 

Een hele goede tip als iemand je iets vraagt en je twijfelt:  
Zeg dat je er over gaat nadenken en kom hier de volgende dag op terug. 
Dit spaart je een hoop stress uit, want je kan dan rustig over de vraag nadenken. Zetten de mensen je onder druk als ze de vraag stellen en je twijfelt? Zeg dan NEE.

Sommige mensen hebben het zelf zo erg dat ze er van overtuigd zijn dat ze niet beter verdienen. Of dat het egoïstisch is om eerst te denken aan zichzelf. Sommige mensen zijn zelf zo goed in communiceren dat ze je iets anders kunnen wijsmaken! Zij hebben namelijk andere grenzen, begrijpen je gewoonweg niet en proberen je met hun overtuigingskracht te veranderen. Of in heel erge gevallen door middel van chantage of geweld.

Wees een bewaker over je grenzen. Iemand die jou respecteert, zal uit angst om je te verliezen jouw grenzen niet overschrijden. Mensen die jou waardevol vinden doen zoiets namelijk niet. Maar dan moet je wel duidelijk zijn natuurlijk. 

Je ziet het vaak bij vriendengroepen:  
Je wil er dan zo graag bijhoren dat je bang bent om je grenzen te uiten. Denk nu zelf? Is dat dat waard?

Je ziet dit ook heel vaak bij families:
Een grootvader die een kleinkind steeds bespot. Iedereen krijgt er een slecht gevoel door binnen de familie, niemand spreekt erover. Iedereen is er ongelukkig door, buiten de opa. Het ergste in dit geval is misschien zelf nog dat die grootvader het niet eens beseft! En zo gaat het maar jaren door. En ja, opa is niet meer van de jongste. Dus iedereen accepteert het dan maar. NEE, niemand heeft het recht om je leven te terroriseren! Het maakt niet uit wie dat is. Het is ook aan die andere persoon om jou te waarderen. Want jij telt ook.

Alles hangt af van jouw consequentie. Maak duidelijk aan deze persoon dat je een slecht gevoel krijgt en dat je wil dat het stopt. Bekijk je elke dag in de spiegel en geef jezelf complimenten. Dit helpt uw hersenen dat standpunt ook gemakkelijker in te nemen. 

4. Ben je in staat om jezelf te accepteren? Dan volgt het gesprek vanzelf.

 • Wacht niet te lang om je gevoel te uiten, anders is je boosheid misschien zo gegroeid dat je niet op een rustige manier kan spreken. Ruzie is niet nodig. Bewaar je koelte.
 • Bereid het gesprek voor. Maak duidelijk wat het probleem voor jou is. Wat jou slecht gevoel is. Kom op voor jezelf en blijf bij de essentie. Herhalen is ook niet nodig, want jij bent zeker van je stuk. 

Realiseer je dat de kans heel groot zal zijn dat deze persoon zich aan de afspraak zal houden, maar helaas de kans ook groot is dat er terug zal gevallen worden naar het oude patroon. Dus verwacht niet te veel. Dit komt namelijk omdat deze mensen minder ontwikkeld zijn op het gebied van zelfkennis. Zich niet kunnen verdiepen in zichzelf.

Stel je dan de volgende vraag:
Deze persoon heeft dit niet voor mij over en overschrijdt steeds mijn grenzen. Ik voel me enorm ongelukkig hierdoor. Als ik dit accepteer, ga ik mij altijd ongelukkig blijven voelen. Wil ik dit?

Deze mensen hebben namelijk een andere visie of te weinig inzicht of zijn gewoon anders (ander lijstje). Dan is er echt maar één oplossing, zodat jij je terug gelukkig voelt. En dat is VERWIJDEREN! Jij op de eerste plaats. Is ook helemaal niet zo erg. Zolang je elkaar maar begrijpt en respecteert voor wie hij of zij is, maar niet ten kosten van je eigen geluk. Koester dus ook geen wrok, want ook daar kan je aan kapot gaan. 

Relaties:
Je hebt een relatie en je kan absoluut niet tegen schelden. Je vindt agressie walgelijk en het maakt je ongelukkig als je partner niet betrokken is. Je partner doet alles zoals bovenstaand omschreven en steeds voel je je ongelukkig. Is dit dan de juiste partner voor jou? NEE, als een persoon jouw fundamenten niet respecteert dan passen jullie gewoon niet bij elkaar. Je moet de relatie beëindigen in het belang van jezelf. 

Je kan altijd (ten kosten van wat dan ook) een relatie beëindigen. Hoe uitzichtloos deze situatie dan ook lijkt op dat moment. Hoe vermoeiend de stappen die je hiervoor moet nemen ook lijken. Hoe erg de gevolgen ook lijken. Altijd.

Je hebt een moeilijke baas die je overlaat met negatieve gevoelens?
Pak ontslag of vraag voor een verplaatsing.

Je bent getrouwd, je was voordien verliefd en liet meer toe. Nu heb je het ingezien dat dit huwelijk je echt heel ongelukkig maakt?
Ga scheiden.

Je vader bespot je steeds keer op keer en je hebt herhaaldelijk uitgelegd dat je dat enorm kwetst? 
Breek de band.

Je bent jezelf dat verschuldigd of er wacht je een leven van ongeluk. Een leven met gevoelens zoals zelfopoffering, jezelf te kort komen, schuld, schaamte,… Een leven zonder voldoening … En dit kan zelf leiden tot depressie en zelfdoding. Je kan niet verder blijven sukkelen en tevreden zijn met een minder goed leven.

Denk vooraf na welke mensen je in je leven toelaat als je iemand nieuw ontmoet.
Een gelijkaardig probleem kan namelijk steeds op de loer liggen. Je ziet dit heel vaak bij relaties bv. dat de relatie steeds beëindigd wordt om dezelfde reden. Dit hoeft niet per se eenzelfde relatie te zijn, kan ook perfect zijn dat je dit probleem steeds opnieuw hebt met meerdere personen. Trek hier lessen uit.  Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn? 

In geval van afhankelijkheid:
Neem dan kleine stapjes en hou je aan je doel. Geef niet op. Het gaat gewoon iets langer duren.
Verzet geen bergen, maar hoopjes.

Je man is de kostwinner? Zoek een job en wordt financieel onafhankelijk. Zoek daarna een eigen woning.
Ben je de huismoeder? Zoek een oplossing om je kinderen op te vangen als jij gaat werken. Voel je je hier absoluut niet schuldig over. Verander je positie binnen de relatie. 

Afhankelijkheid kan ook op het gebied van status, een verslaving of emoties zijn.
Stel je dan de vraag waarom je bv. deze emotie nodig hebt? 
Als je eerlijk bent tegen jezelf dan kan je nooit iets verkeerd doen. 

Als de andere persoon dan vervelend doet tijdens het gesprek is dat ook niet jouw probleem. 
De andere persoon zal natuurlijk wel heel veel van jou willen. Maar als jij dat niet prettig vindt, waarom zou je dat dan doen? Waarom zou jij dat dan moeten toelaten? 
Hebben jullie beide een probleem? Dan kan je kiezen om elk zijn probleem apart op te lossen of samenwerken, maar jouw probleem staat voor jou op de eerste plaats. Kan dat niet? Verwijderen dan.

De meeste mensen waarderen je juist meer als je je grenzen uitdrukt. Dan weten ze wat ze aan je hebben. En je gaat veel meer waardevollere relaties aantrekken.

Conclusie: Je kan en mag iedereen ongeacht wie verwijderen uit je leven, zolang je jezelf waardig genoeg vindt. Niemand mag het privilege krijgen om jou leven of je geluk te controleren. 

Veel succes!

1 Comment

Geef een reactie